Program Dní mesta Prešov vyplnia domáci umelci a hudobné telesá

29.05.2013 Prešov

Prešov 28. mája (TASR) – Program Dní mesta Prešov, ktoré sa začnú v pondelok 23. júna slávnostným otvorením, vyplnia predovšetkým domáce folklórne súbory, školy a umelecké telesá.
Hovorkyňa radnica Jana Jurčišinová dnes informovala, že počas siedmich dní sa na viacerých miestach v centre mesta predstavia desiatky skupín a umeleckých formácií z oblasti hudby, tanca a divadla.
Jurčišinová uviedla, že tohtoročné Dni mesta Prešov boli organizované za prísneho dohľadu verejnosti a bez finančnej injekcie z rozpočtu mesta, pretože v rozpočte na túto položku neboli vyčlenené peniaze. Radnica pred niekoľkými týždňami vyzvala domáce skupiny a umelecké zoskupenia, aby spoločne pomohli vytvoriť program týždňového podujatia.
„Napriek kritike na výzvu mesta prejavilo záujem vystúpiť na Dňoch mesta bez nároku na honorár takmer 40 umeleckých zoskupení. Ide o deväť hudobných kapiel a tridsať jednotlivcov aj kolektívov,“ skonštatovala vedúca Oddelenia kultúry a športu Mestského úradu v Prešove Mária Putnocká.
Dodala, že ťahákom pre Prešovčanov bude určite utorkové (4. 6.) vystúpenie hosťa Dalibora Jandu. O program 6. - 8. júna sa postaralo PKO. Počas týchto dní bude v meste prehliadka tradičných remesiel, Prešovský trojičný jarmok.
„Záver Dní mesta Prešov sa ponesie v znamení akcie Slovenský Liverpool (8. 6.), počas ktorého sa pokúsime o vytvorenie slovenského rekordu v kategórii najviac spievajúcich ľudí na jednom mieste,“ vysvetlila Putnocká.
Na pešej zóne bude prebiehať tradičné maľovanie portrétov a architektúry prešovskými a košickými výtvarníkmi v rámci akcie Prešovský Montmartre.
Priamo v centre mesta sa predstavia aj študenti Strednej odbornej školy podnikania, ktorí pre návštevníkov pripravujú módnu prehliadku. Jedno z popoludní bude venované praktickým ukážkam práce kozmetičky, vizážistov, fotografov a propagačných grafikov z SOŠ Košická, ktorí sa predstavia v rámci akcie BEAUTYfully priamo na námestí. Okrem nich sa budú prezentovať aj žiaci Strednej umeleckej školy v Prešove, ktorí budú maľovať portréty ľudí.
Počas Dní mesta prešov budú v priestoroch Krajského múzea na Hlavnej ulici sprístupnené výstavy Krojované bábiky z celého sveta, práce členiek Soľnobanského čipkárskeho cechu a expozícia „Moje mesto Prešov“, ktorá je venovaná histórii metropoly Šariša.
V Šarišskej galérii budú môcť návštevníci obdivovať výber z tvorby Mikuláša Gajdoša a maľby Martina Imricha. Okrem toho budú svoje práce vystavovať aj študenti Prešovskej univerzity. Program doplní aj Knižnica P. O. Hviezdoslava, kde sa uskutoční burza kníh, zážitkové čítanie a odborný seminár.
 
 
 

Vyberte región